Forstoppelse /treg mage
er et utbredt problem

Avhengig av avføringsmidler? 

Flere og flere blir avhengig av avføringsmidler for å klare å tømme tarmen.

Det er ikke farlig å bruke avføringsmidler som akutt behandling, utfordringene oppstår når dette blir brukt som løsningen på problemet.

Etter langtidsbruk vil du kunne oppleve at det skjer lite og ingenting i tarmen din, før neste dose avføringsmidler er inntatt. 

Bryt denne onde sirkelen og finn heller ut hva som forårsaker problemet. Da først kan du behandle årsaken(e) og ikke bare symptomet.

Du hadde aldri godtatt å bruke avløpsrens daglig om rørene i huset ditt var tett,
da ville du trolig gjort noe med rørene.

Samme behandling fortjener kroppen din.

"Før eg starta i behandling hadde eg over fleire år hatt problem med oppblåst mage, forstoppelse og cravings.

No et eg mat som smakar godt og som eg blir mett av, utan at vekta aukar. Søvnmønster, overskot og humør har blitt betre. Eg kjenner at overskot og arbeidskapasitet gradvis blir betre.

Margrethe har gitt meg kunnskap om tarmen og redskap som er til hjelp for å sikre god tarmhelse"

Kari Rønnestad

Vanlige følgesymptom ved forstoppelse

Forstoppelse byr ofte på mer enn ubehag i magen. Faktisk så er det ikke uvanlig at forstoppelse gir lite eller ingen smerter i magen, men resten av kroppen blir ofte påvirket i stor grad.

Humøret

Symptom nummer 1 er økt irritasjon. Ikke bare irritasjon i tarmen men også kortere lunte. Dette kan kanskje høres rart ut for en som har en velfungerende fordøyelse. En med kronisk forstoppelse, vil ofte kjenne seg igjen i at humøret løftes mange hakk de gangene toalettbesøket fungerer av seg selv. 

 

Overvekt

Forstoppelse i seg selv kan utgjøre opptil 4 kg ekstra på vekten, men kanskje enda viktigere -  det vil virke som en blokkering for vektnedgang. Om du sliter med vekten og forstoppelse, vær forsiktig med høy fett og høy protein dietter, da det kan forverre problemet.

Sliter du med både overvekt og forstoppelse ? Finn ut hvorfor du er forstoppet, så vil vekten ofte regulere seg.

Hjernetåke

Det er også mange med kronisk forstoppelse som opplever at det påvirker den mentale kapasiteten. Det kan påvirke både konsentrasjonen og hukommelsen.

Lite energi

Dette punktet henger sammen med punktene beskrevet ovenfor. Forstoppelse vil ofte gi en følelse av tunghet i både kroppen (helt uavhengig av vekten din) og i hodet. Rent fysisk vil det også tappe deg for energi når maten blir liggende for lenge i systemet.

Lavere stresstoleranse

Stress påvirker tarmen og tarmen påvirker din stresstoleranse. Uansett høna eller egget, vil fordøyelsen din nyte godt av ro, spesielt når du spiser.

Rent teknisk vil en fysiologisk stressrespons fortelle fordøyelsen din: 
Ikke fordøy
Ikke ta opp næring
Ikke eliminer
BARE OVERLEV !

«Jeg har brukt titusenvis av kroner på magen, men jeg er glad jeg turde å prøve dette.
Jeg er veldig fornøyd med hjelpen jeg har fått til den harde magen min»

Tidligere deltager på kurset Matintoleranse ABC

5 årsaker til forstoppelse

1. Livsstil og kosthold

Drikk mer vann, spis mer fiber, øk inntaket av sunt fett og beveg deg mer. Dette er standard rådene som blir gitt. For mange er dette gode råd. Disse rådene fungerer som regel ved en ukomplisert forstoppelse. Dette vil være gode råd for deg som har et stillesittende liv, spiser lite grønnsaker, nøtter og frø og glemmer å drikke nok vann.


Jeg har jobbet med tarmhelse i 20 år, og opplever at flere og flere gjør alt dette, men tarmen streiker likevel.Om du har kronisk forstoppelse, og ikke fått symptomlette selv om du har fulgt rådene i punkt 1. Ta en kikk på punkt 2 til 5. β€¨β€¨

2. IMO – Intestinal Metanogen Overvekst

Tidligere ble dette kalt metan positiv SIBO.
Dersom du har prøvd standard rådene og de ikke hjelper, kan det være at IMO er problemet. Måten du kan finne ut dette på er ved å ta en SIBO test.
 Pustetesten vil vise om det er overvekst av bakterier i tynntarmen din som produserer metangass.

Behandlingen ved IMO er diett + antimikrobielle urter eller antibiotika. 
Vær oppmerksom på at SIBO er ikke en diagnose. SIBO er noe som kan oppstå om kroppens egne forsvarssystem blir svekket. Det er derfor viktig å finne underliggende årsak og jobbe med dette parallelt. 


De 4 underliggende årsakene til SIBO: 

  1. Svekket motilitet [Lavt stoffskifte ? Matforgiftning?]
  2. Svekket fordøyelse [For lite magesyre? Enzymmangel?]
  3. Svekket flyt gjennom tarmen [ Adhesjoner ? Arrvev ?]
  4. Medikamentbruk [Enkelte medikamenter påvirker tarmens bevegelse]

3. Matintoleranse

Om du har en reell matintoleranse danner immunforsvaret ditt antistoffer mot en eller flere matvarer. Antistoffene som blir målt er IgA, IgG og i noen tilfeller IgG4.
 Matintoleranse er mange ganger skjult årsak til ulike plager, der i blant forstoppelse. Det er ikke noe fasit på hvilke matvarer dette er, og hvilke symptomer det vil gi.
 Om vi tar meieriprodukt som eksempel, vil det for noen kunne gi løs mage for andre vil det kunne gi forstoppelse.4. Hjerne – tarm aksen 

Hjernen og tarmen kommuniserer via vagusnerven. Noen ganger kan det oppstå svekkelse i vagusnerven, og dette kan også være en årsak til forstoppelse. Når symptomet sitter i magen er det lett for å jobbe direkte med magen.

Mange ganger hjelper det, men absolutt ikke alltid.

Begynte forstoppelsen din etter en traume mot hode? Da vil det være gunstig å se hva du kan gjøre for å styrke vagusnerven din.

Signalene fra hjernen har veldig mye å si for hvordan fordøyelsen fungerer. Hjernen har stor påvirkning på hvor fort maten beveger seg gjennom fordøyelsessystemet. Hjernen påvirker også frigjøringen av fordøyelsesenzymer, og den regulerer blodforsyningen til tarmen. 

LIBO – mikrobiell ubalanse i tykktarmen  

LIBO [ Large Intestinal Bacterial Overgrowth] er en form for dysbiose - ubalanse i tykktarmsfloraen. Ved denne formen for dysbiose finner vi mikrobiell overvekst i motsetning til ubalanse i tarmfloraen [dysbiose] uten bakteriell overvekst. 
Forskjellen behandlingsmessig er at dysbiose ofte kan ordnes med kosthold, mens LIBO må ofte behandles med antimikrobielle urter i tillegg til kostendring.

Hvilken kostendring du får anbefalt er avhengig av hvilke mikrober du har for mye av. LIBO kan ikke ses ved en pustetest, men det kan avdekkes ved en mikrobiomtest. [Mer info om ulike tester finner du her].

Viktig! Selv om forstoppelse mange ganger er knyttet til en eller flere av årsakene nevnt ovenfor, kan det også være sykdom som ligger bak.  Ta derfor alltid kontakt med lege først. 

Tarmfloraen din er like
unik som ditt fingeravtrykk

Dette er en av de faktorene som gjør tarmhelse til et utrolig spennende tema og samtidig årsaken til frustrasjon for mange. 

Nøkkelen blir derfor å finne ut hva som hjelper for deg. Det er lett å låse seg fast i tanken "diagnose = løsning". Kronisk forstoppelse er mange ganger et sammensatt problem. 

Forskjellen på å fikse og forstå

Vi er opplært til at problemer er til for å fikses. Det er rett når det er rett og feil når det er feil. Når det kommer til tarmhelsen din, vil jeg anbefale deg å gå ut av "fiksemodus" og gå over i "nysgjerrighetsmodus".

Hva er det tarmen din prøver å fortelle deg ?
Hvordan kan du bedre forstå hvorfor tarmen din gjør som den gjør?

Når du jobber på denne måten blir du ikke lenger et offer for symptomene. Du kan fortsatt få symptomer, men når du vet hvorfor vil du automatisk slappe mer av. 

Fra naturen sin side er vi programmert til å ha en optimal fordøyelse når kroppen er i avslappet tilstand. Det som kalles parasympatisk aktivering eller fordøyelsesaktivering.

Tanken om at et kosttilskudd, et spesifikt kosthold eller et medikament skal fikse problemet - vil mange ganger føre til frustrasjon.
Prøv heller

KARTLEGG - TEST VALGT STRATEGI - LYTT TIL KROPPEN UNDERVEIS

Ønsker du veiledning 1-1? 

Har du prøvd mye forskjellig, men eneste som virker er avføringsmidler? Vil du ha hjelp til å finne årsaken(e) på problemet istedenfor å behandle symptomet ?

Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Hvem er jeg og hvorfor kan jeg hjelpe deg?

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som helseveileder på 20ende året. 

Jeg veileder deg til bedre (tarm)helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating.

Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. For tiden under videreutdanning i funksjonell medisin hos Dr. Kharrazian. 

Driver klinikk i Bergen, og  jobber i tillegg 1-1 på zoom/telefon. Har også nettkursene
Sunn flora - Sunn vekt + Matintoleranse ABC.

Mer om min utdanning finner du her

Er du plaget med forstoppelse / treg mage ?

Har du prøvd "alt" uten at det har gitt deg varig endring? Mulig jeg kan hjelpe deg!

Ta kontakt for en uforpliktende prat!